wtorek, 22 stycznia 2013

Chińskie słodkie chilli



Uwielbiam chińszczyznę! Pod każdą postacią! Bardzo lubię smażyć na oleju sezamowym, szczególnie nadaje się do chińskiego, jego aromat posmak jest bardzo wyrazisty, wyjątkowy. Mój ulubiony.

Składniki:

·         Ryż
      ·         2 Piersi z kurczaka
      ·         Duża puszka brzoskwiń
      ·         10 mini baby kukurydzy
      ·         250 g pieczarek
      ·         1 marchew
      ·         Papryka czerwona
      ·         Papryka zielona
      ·         Sól
      ·         Pieprz
      ·         Papryka słodka
      ·         Papryka ostra
      ·         Chilli
      ·         Przyprawa chińska ‘’ 5 smaków’’
      ·          3 łyżki oleju sezamowego
      ·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej
      ·         ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina

Przygotowanie:
Wstawiamy w mały garnek mini kukurydze i marchewkę pokrojoną w równe paseczki na osoloną wodę i gotujemy , aż warzywa będą al dente.  Kroimy piersi z kurczaka w kostkę, doprawiamy obficie przyprawą chińską, papryką ostrą i słodką. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy i smażymy na nim mięso. W międzyczasie obieramy i kroimy w ćwiartki pieczarki, gdy piersi są już podsmażone, dodajemy pieczarki i smażymy dalej. Następnie dodajemy ugotowaną kukurydzę z marchewkami, pokrojoną w paseczki paprykę.
Dolewamy ok. ½ szklanki czerwonego wina. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i troszkę chilli. Wszystko razem dusimy przez ok. 7 min. Sok z dużej puszki z brzoskwiń odcedzamy do garnuszka, brzoskwinie kroimy w większą kostkę i dodajemy do potrawy.
Do soku po brzoskwiniach dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, by zagęścić sos, mieszamy do rozpuszczenia się mąki i wlewamy na patelnię do reszty. Dusimy wszystko, aż sos zgęstnieje.
Podajemy z ryżem.
Gotowe.
Smacznego

2 komentarze:

  1. aż czuć aromat dania z tak smacznych zdjęć!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności, wkrótce w lidlu tydzień azjatycki, więc też zrobię coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń