wtorek, 12 lutego 2013

Chilli Krewetki


Dziś w roli głównej krewetki.. Zapraszam :)

Składniki:
·         250 g krewetek, king size
·         ½ puszki mleczka kokosowego
·         Puszka kukurydzy
·         250 g brokuł
·         2 marchewki
·         1 szklanka ryżu
·         Sól
·         Pieprz
·         4 łyżki masła
·         Papryka chilli
·         2 ząbki czosnku
·         Łyżka startego imbiru
·         Ok. ½ szkl białego wina
·         1 kubek rosołowy, warzywny (kostka rosołowa w kubeczku)

Przygotowanie:
Marchewki i brokuły gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Krewetki myjemy i posypujemy solą, odkładamy na bok. Robimy ryż ala risotto. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła na rozpuszczone masło wrzucamy szklankę ryżu, chwilkę smażymy ok. 2 min, podlewamy białym winem, chwilkę dusimy, aż wino wyparuje i ryż je wchłonie. Potem zalewamy ok. ½ litra wody w wrzucamy kubek rosołowy. Gotujemy, dopóki ryż będzie miękki.
Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, na rozgrzane masło wrzucamy drobno pokrojoną paprykę chilli, czosnek, imbir, smażymy ok. 1 min i wrzucamy krewetki, smażymy chwilę ok.3 min, cały czas je przewracając by się nie spaliły. Gdy już krewetki są  gotowe, dodajemy ugotowane brokuły, marchewki pokrojone w paseczki i kukurydzę. Dusimy razem przez jakieś 3 min i dodajemy ryż, i ½ puszki mleczka kokosowego, wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz