poniedziałek, 4 lutego 2013

Faworki/Chrusty



Niedługo tłusty czwartek. Macie gotowe przepisy? Bez faworków tłusty czwartek to nie to samo.

Składniki:
·         Szklanka mąki
·         2-3 łyżki śmietany 18%
·         Łyżeczka proszku do pieczenia
·         Łyżka octu
·         3 żółtka
·         cukier puder
·         500 g smalcu
·         Sól ok. 2 szczypt

Przygotowanie:
Na blacie mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę. Oddzielamy 3 żółtka od białek, żółtka mieszamy w garnuszku z octem, wlewamy do mąki i wyrabiamy ciasto.
Ciasto wałkujemy na bardzo płaskie placki, wycinamy paski, w środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy każdy koniec ciasta (paska).
Na głębokiej patelni lub rondelka roztapiamy smalec, gdy jest nagrzany smażymy faworki. Na obu stronach chrusty musza być rumiane, więc do przekładania ich używamy długiej wykałaczki. Gdy obie strony są rumiane wyławiamy je i układamy na talerz wyłożony papierem kuchennym, aby tłuszcz się odsączył i póki jeszcze są ciepłe posypujemy cukrem pudrem, wtedy cukier do ciepłych jeszcze faworków się ładnie przyklei. Gotowe.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz