środa, 12 czerwca 2013

Zapiekane kapelusze z mozarellą i pistacjami



Dziś w roli głównej zapiekane kapelusze z mozarellą i prażonymi pistacjami. Jest świetnym rozwiązaniem, jako dodatek do obiadu czy przekąskę. Prażone pistacje dodają wyjątkowego smaku, całośc razem świetnie się komponuje. Polecam!

Składniki:
  • 6 wielkich pieczarek
  • 1 kulka mozarelli
  • garść pistacji
  • suszona bazylia
  • czubatą łyżkę karmelizowanej cebuli
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Pistacje próżymy chwilę na suchej patelni, używając blendera miksujemy je na bardzo małe kawałeczki. Pieczarki czyścimy, nóżki odkrawamy. Nóżki kroimy w drobną kostkę, smażymy na maśle, dodajemy karmelizowaną cebulę, mieszamy razem i smarujemy tym każdy kapelusz. Mozarellę kroimy w paski i kładziemy na wierzch pieczarki, posypujemy suszoną bazylią i pokruszonymi pistacjami. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 175C przez ok 15 min. Gotowe

Smacznego

2 komentarze:

  1. Świetny pomysł, aby dodać do zapiekanych grzybów pistacje. Pycha ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie tylko potrawa jest świetna, ale jak została pokazana na zdjęciu :) Patent z koszykiem genialny!

    OdpowiedzUsuń