poniedziałek, 31 marca 2014

Wołowina po Marokańsku z couscous






Składniki:
4 łyzki oliwy

1 duża cebula

Sól

Pieprz

½ łyżeczki cynamonu

Łyżeczka imbiru w proszku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

250ml wina czerwonego

125ml wody

2 łyżki miodu

130 g suchych moreli

600g wołowiny

½ szklanki couscous

Garść świeżej kolendry
Mąka



 Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

Wołowinę kroimy w kostkę, obtaczamy mąką i podsmażamy na oliwie przez ok 5 min, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy miód i morele.

Na oliwie podsmażamy przez ok 5 min pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy sól, pieprz, kmin, cynamon i imbir. Zalewamy winem i gotujemy przez ok 1 min. Całość dodajemy do mięsa.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 10 min, następnie redukujemy temperaturę do 150C, przykrywamy naczynie i kontynuujemy pieczenie przez 1,5 godz. Potem zalewamy 125ml wody, mieszamy. Pieczemy przez nastepne 30 min.

Wyjmujemy z piekarnika. Dodajemy ½ szklanki kaszy couscous, dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką, aż kasza wchłonie sos wytworzony z potrawy.

Gotowe. Smacznego



1 komentarz: